Erdem Taşkınsu; Sosyolog, Aile Danışmanı. Aynı zamanda Youtube’da insanların hayatlarına dokunan, yol gösterici ve faydalı içerikler hazırlıyor. Uzun zamandır röportaj yapmak istiyordum Sayın Erdem Taşkınsu ile. Röportaj teklifimi kabul ettiği ve sorularıma verdiği samimi cevapları için kendisine buradan tekrar teşekkür ederim.

  • Bize kendinizi tanıtabilir misiniz ?

Felsefik bir soru ile başladınız, ‘İnsan kendini ne kadar tanıyor ki tam olarak tanıtsın.’ diye  içimden geçmedi değil, çoğu kişinin düşündüğü şeydir, hangi taraftan başlayayım diye,  şimdi tanıdığım en özet cümleyi söyleyim; öğrenen bir öğretici diyebilirim…

  • Youtube’da paylaştığınız videolarla insanların hayatlarına dokunuyorsunuz ve onlara pozitif bir yaşam biçimi kazandırıyorsunuz. Çok geniş bir kitleye sahipsiniz. Youtube’da içerik paylaşma serüveniniz nasıl başladı?

İçerik paylaşma sürecim şöyle oldu; benim başladığım dönemde YouTube’da kişisel gelişim alanında paylaşım yapan tek tük kanal vardı. Sonra farklı ne yapabilirim diye düşündüm, greensecren teknolojisini öğrendim çok havalı duruyor değil mi? Nereden öğrendim internetten. Önce perdeciye gittim yeşil perde aldım, yeşil perde ile başladım o yüzden çok beğenildi, çünkü o dönemde kişisel gelişimde yeşil perde kullanan yoktu diye düşünürken 2 yıl sonra anladım aslında beğenilen meditasyonlarımdı. Meditasyon videosu da o dönemden beri hazırlamadım..

  • Paylaştığınız içeriklerin bazılarının alt metninde aslında ‘Hayattaki sıkıntıların da öğretici olduğunu ve dönüştürebilindiğinde büyüttüğünü ve olgunlaştırdığını’ dile getiriyorsunuz. Bu bakış açısını kazanabilmek için ne yapmak gerekli?

Acıyı yorumlama şeklinize yenilik katmak önemli, acının içinden geçmek, canın acıyınca kaçmamak, bastırmamak, onu ele almak, nerene dokunduğunu anlamak. Bunu hissettikçe azaldığını bilmek önemli, o zaman keder ve üzüntü güce dönüşür, o yüzden 40 gün önemli bir gündür.

  • Her dinde ve inanışta meditasyon var olduğu söylenebilir. Bizde de baktığımızda meditasyon tefekkür kelimesiyle karşılanabilir. İşin uzmanı olarak sizce meditasyon yapmanın önemi nedir?

Meditasyon evet her kültürde dinde ve inanışta var, tefekkür kelimesiyle karşılanabilir diyebiliriz. Meditasyon yaparken illaki bağdaş kurup düşüncelerinizi izlemenize gerek yok, her an bir meditasyon olabilir. Buna mesela informal meditasyon deniyor, teknik olmayan meditasyon..

Meditasyonun önemi; yaşam ile kendin arana mesafe koyması. Eğer gerçekten o boyuta gelebilirsen; üçüncü bakış dediğimiz kendini görmeye başlarsın, kör noktaların azalır..
İnsan kör noktalarını görse zaten ilişki kazaları da azalır karşılıklı, o yüzden meditasyonu da bencilce yapmamak gerekir bu yüzden tarafsız bakış önemlidir bu zordur çoğu kişi meditasyon yaparken yine haksız olmak istemiyor 🙂

Kör noktaları aydınlandıkça benini daha iyi görürsün, benim meditasyon anlayışım böyle, kör noktaları görmek ve rüyadan uyanmak… Dışarı bir rüya içeri ise uyanıştır, meditasyon ayık olmaktır, gerçekten anda olursan kimse seni uyutumaz… Uyanıklık hali diyebiliriz meditasyona tabii benim çıkardığım tanım bu…

  • Sosyal medyada çok geniş bir kitleye sahipsiniz, çok geniş bir kitleyi yönetiyorsunuz. Bu size belli bir sorumluluk yüklüyor, bu sorumlulukla başa çıkarken yorulduğunuz oluyor mu?

O kadar da geniş değil aslında ama vermek istediğim mesaj temelde şu; kişisel gelişimi ve kişisel gelişim savsatalarını ayırmak. Bu önemli bence, bu videoları çekerken en büyük sorumluk bu; savsata vermemek !
Çekim yasasını en erken anlatanlardanım, ama imgeleyerek tek başına zengin olamazsın; girişimci de olman lazım, donanımını geliştir projen var mı dedim başından beri, insanlarımız sihirli değnek seviyorlar, yorulmadan niyet ederek zenginliğin bolluğun başarının geleceğine inanmak daha kolay. Bu da manipüle edilmelerine neden oluyor, kimse mucize ile ya da bir kitabı okudunuz da bir niyet enerjisiyle zengin olmanız imkansız. Bu rüya ile yola çıksam sanıyorum çok daha fazla artardı kanalım ama gerçekleri seçtim… Örneğin olumlamayı, imgelemeyi bu yönde kullananlar olduğu için kişisel gelişim savsata halinde algılanıyor, imgeleme, olumlama, nefes ya da adı her neyse bunlar davranışınızı geliştirmede etkilidir, örneğin partnerin karşısında hayır diyemiyorsan bu teknikler bir anlamda destekler ama hayalinde eşi imgeleyerek onun sana gelmesini sağlamaz, bunun için kendinle ilgili ilişki dinamiklerini yapılandırman lazım…

  • Videolarınızda ve seminerlerinizde özellikle çekim yasası ile ilgili bir dönem çok videonuz vardı daha sonra insan ilişkileri ile ilgili videolar yapmaya başladınız sosyolog, aile danışmanlığı eğtimi almış olmanızın etkisi bunda var mı ?

Sosyojinin tanımına baktığınızda, toplumu oluşturan aile, grup ve bunu oluşturan ilişki dinamiklerini inceleyen bir bilim dalı olduğunu görürsünüz. Dolayısıyla kendimi aile ve yakın ilişkiler konusunda daha yakın hissettim… Çünkü insan; sosyolojik, psikolojik ve biyolojik bir potansiyel..

  • Mindfulness tekniği ile negatif düşüncelerin sayısını azaltarak pozitif düşünme becerisi kazanmanın öneminden bahsediyorsunuz. Mindfulness tekniğinde olumlamanın önemi nedir?

Mindfulness tekniğinde olumlama devreye girerse, bir anlamda kendinize telkin de verirsiniz… Mindfulness dediğimiz şey, zaten meditasyon.. Olumlama da yaparsanız o düşünceyi daha kolay benimsersiniz. Ama altında direnç olmamalı tabii varsa da o direnç kaldırmalı o yüzden mindfulness tek başına yeterli değildir..

Paylaş:

Kahveli Şekerli

administrator