Profesör Doktor Mehmet Burçin Ünlü, 2009 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev alıyor. Hayatını fiziğe adayan bir bilim insanı olmasının yanı sıra, öğrencileri tarafından çok sevilen bir öğretim üyesi.
Profesör Doktor Mehmet Burçin Ünlü’nün ismini ilk kez Boğaziçi’nde öğrenci olan ablamdan duymuştum. Bazı akademisyenler vardır, öğrencilerinin hayatında iz bırakır. Burçin Hoca da, öğrencilerinin hayatında iz bırakan nadir akademisyenlerden. Kahvelisekerli.com’u kurduğum ilk andan itibaren Burçin Hoca ile röportaj yapmak hayalimdi. Hayatı başarılarla dolu bir bilim insanını yakından tanımak ve belki de bu röportaj sayesinde bir kişinin hayatına dokunmaktı amacım. Sorularıma verdiği cevaplar ve tüm samimiyeti için Sayın Burçin Ünlü’ye teşekkürü bir borç bilirim.
- Bize kendinizi tanıtabilir misiniz?
ODTÜ ve Boğaziçi Üniversiteleri bölümlerinden lisans ve lisans üstü derecelerini aldım. Doktoramı Stevens Institute of Technology’de kuantum tabanlı cihazların simülasyonları konusunda yaptım. Doktora sonrasında medikal fizik alanına yoğunlaştım ve University of California at Irvine Tıp Fakültesi’nde beş yıl araştırmacı olarak çalıştım. 2009’dan beri Boğaziçi Fizik bölümünde öğretim üyesiyim.
Ayrıca 2017-2018 arasında Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Laboratory of Artificial Intelligence in Medicine’de sağlıkta yapay öğrenme konusunda çalıştım. Stanford adına gittiğim Hokkaido Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde de Proton Terapi Merkezi’nde araştırmalar yaptım.
- Yapmak istediğiniz mesleğe çocukken karar vermişsiniz. Fizikle olan ilişkinizi nasıl yorumlarsınız?
Fizikçi olacağıma 7. Sınıfta karar vermiştim. Bir öğretmenim teke tek herkese ne olmak istediklerini sorduğunda ben fizikçi olacağım dediğimde çok şaşırmıştı. Ama bana destek olmuştu. İşsiz kalırsın, perişan olursun, hayata küsersin diyerek moralimi bozmamıştı.
- “İnsanı sadece bilim ve sanat yüceltebilir.” diyor Beethoven, bir bilim insanı olarak bilimin insanı ve geleceği inşa edeceğini düşünüyor musunuz?
Son virüs salgını bir kez daha gösterdi ki bilimden başka kurtarıcımız yok şu anda. Yüzlerce yıl önce dünyayı kasıp kavuran veba salgınında milyonlarca insan öldüğünde de salgının kontrol altına alınması o dönem ki bilim insanlarının çalışmaları sayesinde olmuş. Örneğin su kuyularının kirlenmiş olduğunu, temiz su içilmesi gerektiğini söylemişler. Vebanın, koleranın nasıl bulaştığını kestirmişler. Karantinayı akıl etmişler. Milyonlarca insanın hayatı kurtulmuş.
- Dünyada bilime yön veren bir yapay zeka gerçekliği var. Ancak bu çoğu tartışmaları da beraberinde getiriyor. “İnsani iş gücünü azaltacağı” gibi. Yapay zekanın bilimsel geleceğe ve sağlık alanına katkısı hakkında neler düşünüyorsunuz?
İnsani iş gücünün azalacağı kesin. Son salgında aslında bilgisayarların ve teknolojinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu son salgın sanırım yapay zekanın insan iş gücünü azaltacağı tezini çok güçlendirdi. Birçok şirket otomatizasyon konusunda daha ciddi çalışmaya başlayacaktır.
- İnsanların okudukları üniversiteler birer kimlikleri haline dönüşebiliyor, Boğaziçi, ODTÜ gibi üniversiteler öğrencisine bakış açısı kazandırma noktasında başarılıyken, bazı üniversiteler öğrencilerine sadece diploma kazandırıyor. Başarılı bir üniversite tercihi için nelere dikkat edilmesi gerekir?
Türkiye’de iyi üniversiteler var. Dünya çok hızlı değişse de, uzaktan eğitim gün geçtikçe önemli hale gelse de hala kampüs hayatının çok güzel bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Kampüsü güzel, sosyal hayatı güçlü üniversiteleri tercih etmenin önemli olduğunu düşünüyorum.
- Boğaziçi ve ODTÜ ekolüyle harmanlanmış bir eğitime ve başarılı bir kariyere sahipsiniz. Kariyerinizi şekillendirirken karşılaştığınız zorluklar nelerdi?
Sanırım zaman zaman kendimi boşlukta hissettiğim dönemler oldu. Ben ne yapıyorum, nereye gidiyorum diye düşündüğüm oldu. Her seferinde kurtuluşu beni heyecanlandıracak bir şey yapmakta buldum. Araştırma yapmaktan, ders vermekten keyif alan akademisyenler için heyecan duyacak bir meşgale bulmak zor olmuyor.
- Sizce başarılı bir kariyer oluşturmak için neler yapmak gerekir?
Başarı için çalışmak ve insanlarla iyi ilişkiler kurmak önemli. Çünkü büyük sorunların altından tek başına kalkamazsınız, mutlaka iş birliği yapmalısın. Sevmediğin bir işi yapmak, sevmediğin insanla yaşamak gibi. O yüzden işten keyif almanın yolunu bulmak lazım. İyi haber, dünya ve ihtiyaçlar o kadar hızlı değişiyor ki kariyer değişikliği artık her yaşta mümkün.
- Başarısızlık korkusu ve gelecek telaşı biz gençlerin üzerine sinmiş durumda. Bu da haliyle gencecik insanların umutsuzluğa sürüklenmesine yol açıyor. Daha yolun başında olan biz gençlere neler tavsiye edersiniz?
Bu korkuları yaşamak doğal diye düşünüyorum. Zaten biraz korkunun faydası da var. Ama karamsarlık iyi değil. Şunu unutmayın hayat 100 metre koşusu değil, bir maraton. Hızlı koşan değil, iyimserliğini her koşulda koruyan, psikolojisi güçlü olan ve düştüğü yerden kalkmayı bilen kazanıyor. Gerektiğinde cesur kararlar vermeyi de bilin. İnsan kötü kararlar vere vere iyi karar vermeyi öğreniyor.