Mezun olduğumuz üniversite seçtiğimiz lisans programı bize sadece mesleki bir kimlik mi kazandırır? İlla mezun olduğumuz bölümle alakalı bir kariyer planı çizmek zorunda mıyız?

Tabii ki hayır. Her şey enerji meselesi, eğer algınız açıksa ve kendinizi tam donanımlı bir birey olarak yetiştirdiyseniz yapmak istediğiniz mesleğe diplomanız karar vermez. Çünkü kendini geliştirmiş insanlar için, üniversite diploması mesleki bir kimlik kazandırmaz, bir vizyon kazandırır. Hangi mesleği yapmak istediği ise kişinin hangi alana yatkın olduğunu keşfetmesiyle başlar. Aslında baktığımızda olay sadece üniversite mezunu olmak da değil. Kendini yetiştirmek sadece üniversiteyle bağlantılı bir durum değil çünkü. Kendine yatırım yapmayı seven bir insan bulduğu her fırsatı değerlendirir ve kariyer yolculuğuna ekler olayın matematiği bu kadar basit.

Çevremde de sıkça rastladığım bir durum bu. Mezun olduğu lisans programı dışında bir kariyer planı oluşturup çalışma hayatına devam eden birçok insana rastladım.  Boğaziçi mühendislik mezunu olan ve Türkiye’nin sayılı yönetmenlerinden biri olan Nuri Bilge Ceylan’da dediğim duruma örnek olabilir. Peki okuduğumuz bölüm dışında farklı bir meslek nasıl seçeriz?

  • Öncelikle yapmak istediğin mesleğe karar ver!

Yanlış bölümde okuyor olabilirsin, yanlış bölümden mezun olmuş olabilirsin, hatta o bölümle alakalı çalışmaya başlamış da olabilirsin. Hiç fark etmez, zararın neresinden dönersen kar mantığıyla yapmak istediğin mesleğe karar vererek hayalini gerçekleştirebilirsin. Ancak bu aşamada kendine sorman gereken en önemli soru: ‘Mesleğimi değiştirmek istediğime kesin olarak emin miyim?’ olmalı.

  • Araştırma yap, yapmak istediğin mesleği yapan kişilerden fikir al!

Meslek değiştirmek kolay bir mesele değil tabii ki. Öncesinde iyi araştırma yapmak ve o meslek dalında kariyer yapan insanlardan fikir almak gerekir. Böylelikle gireceğin sektör hakkında fikrin olabilir, tüm riskleri hesaplayabilir ve özellikle kendine uygun olup olmadığını sorgulayabilirsin.

  • Eğitim al, staj yap!

Son yıllarda üniversitelerin farklı branşlara dair birçok sertifika programı yer alıyor. Yapmak istediğin mesleğe dair birçok sertifika programı bulabilirsin. Eğitimlere katılıp o alan hakkında bilgini artırıp daha kısa sürede iş bulma şansını yakalayabilirsin, bu tamamen senin elinde. Eğitimlerden sonra staj yapman ise, yine iş bulmanı kolaylaştıracak ve teorik bilgini pratiğe dönüştürecek adımlardan biri olacaktır.

  • Network’ünü genişlet!

Günümüzde network her şey. Gireceğin sektörde elinden geldiğince network’ünü genişleterek daha kolay iş bulabilirsin.

Paylaş:

Kahveli Şekerli

administrator