Youtube, başlı başına bir dünya. Televizyona olan ilginin neredeyse yarısından fazlasına kendisine toplamış durumda. Özellikle herkese kanal açma fırsatı sunması kendisine olan ilgiyi artırdı. Ülkemizde şarkı platformundan, yayın platformuna yeni yeni geçmiş olsa da herkese özgür bir alan sunuyor.

İnsanlar aynı kurgulardan, uzun saatler süren dizilerden, saçma yarışma programlarından sıkılmış durumda. Normal yaşamdan kesitleri sunan vloglarla ‘Kendini izliyormuş gibi’ hissetmeyi çok sevdi bence. Sadece kişisel içerikler değil, birçok yapımcı da Youtube’daki kitleyi fark etti ve programlarını bu platformda yayınlamaya başladı. Ben son dört beş yılda takip ettiğim birkaç Youtuber dışında bu platformu şarkı dışında çok kullandığımı söylemeyeceğim, taa ki sosyal medyanın matematiği ilgimi daha çok çekene dek. Şimdi düzenli takip ettiğim kanallar ve Youtuberlar mevcut. Bu kanallardan faydalı bulduklarımı Kahveli Şekerli Muhipleri ile paylaşmak istedim. 🙂

  1. Katarsis

Oldum olasıya psikolojiye ilgim var. Katarsis bir terapi seansı gibi hissedebileceğiniz programlarında biri. Uzman Psikolog Gökhan Çınar’ın sunumuyla her hafta izleyicisiyle buluşuyor. Her bölümü çok izleniyor. Gelen konukların hayatlarında yer alan acıları, yaşanmışlıkları ve tecrübeleri size yol gösterici olabiliyor. Programda yer alan konukların yaralarıyla yüzleşmeleri sizin de  kendi yaralarınızla yüzleşmenize yardımcı oluyor. Ve Katarsis kesinlikle ilgi çekici içerikleriyle toplumun kanayan yaralarına da parmak basıyor ve farkındalık oluşturuyor. Çok bölümünde ağlayarak kapattım ve sonrasında bölümü bitirebildim. Yaşanılan acılar anlatıldığında insanların acımasızlığına da tekrar denk gelebiliyorsunuz. Ayrıca televizyon ekranlarında çok mutlu görünen suretlerin ardında da yaşanan acılar, mutsuzluklar olduğunu fark ediyorsunuz.

 2. İçindeki Sen

Farkındalık oluşturabileceğiniz bir diğer kanal kesinlikle İçindeki Sen. Toplumda yer alan bireylerle yapılan sohbetler oldukça ilgi çekici olduğu kadar, ön yargıları da yıkmayı hedefliyor. Mert Karacan’ın sunumuyla gerçekleşen sohbetler, beyninizdeki kalıpları yıkmanıza yardımcı oluyor.

 3. Bebar Bilim

Çok yeni keşfettiğim kanallardan biri Bebar Bilim. İlgi çekici, güncel ve bilime dair içerikleriyle her videosu çok izleniyor. Tüm videoların çok araştırılarak hazırlandığı belli oluyor. Bilgi birikiminizi sağlamlaştırmak ya da artırmak için videolara göz atabilirsiniz.

4. Loş Sohbet

Loş Sohbet’i bir iki ay önce keşfettim. Neyse Ne kanalında yayınlanan Caner Özyurtlu’nun sunumunda gerçekleşen tatlı muhabbetlerin edildiği bir program. Oyuncu, şarkıcı, yazar, sinema eleştirmeni gibi konuklarla güncel sinema ve güncel konularla üzerine keyifli muhabbetler yapılıyor. Yapımcı ve yönetmen Caner Özyurtlu’nun bir o yandan bir bu yandan sohbeti de oldukça ilgi çekici. Maksimum bir saati aşan programın nasıl bittiği bile anlaşılmıyor. Ben keşfettiğim gün, yedi sekiz program bitirerek kendi rekorumu kırdım. Bazen yemek yaparken, bazen yolculuk esnasında izliyorum, en olmadı dinliyorum. Sadece piyasa hakkında değil, kaliteli filmler hakkında da bilgi sahibi olmak için izleyebilirsiniz. Bazen çok boş muhabbetler de dönebiliyor ama Allah var 🙂 Ama onların bile bir izlenirliği mutlaka var. Özellikle Caner Özyurtlu’nun geçmişine dair anıları, kendi işlerini acımasızca ama komik bir şekilde eleştirileri programı daha keyifli hale getiriyor. Can Bonomo, Serkan Keskin, Şebnem Bozoklu, Bartu Küçükçağlayan ile olan bölümleri ayrı sevdim. Bence bir göz atabilirsiniz.

5. Bant Mag. Sinema

Sinema Yazarı Melikşah Altuntaş’ın sunduğu Bant Mag. sinema programı  roast (şiddetli eleştiri) programlarına benziyor. Güncel sinemayla ilgili bölümleri çok sevdiğim bir gerçek. Altuntaş, bazen kantarın topuzunu kaçıran yorumlar yapsa da roast geleneğinin o nüktedanlığını iyi yansıtıyor. Kendisi katıldığı programda ‘Bu eleştirilerin sadece eğlence amaçlı olduğunu ve kimsenin oradaki yorumları ciddiye almaması gerektiğini’ söylüyor. Ben Melikşah Altuntaş’ın hem komik hem de farklı üslubunu sevdiğimden programı keyifle izliyorum. Ayrıca sinema hakkında ciddi bir bilgi birikimi olan Altuntaş’ın hicivlerine çoğu zaman katıldığım ve güldüğüm de bir gerçek. Sinemaya ilginiz varsa bence izleyin derim.

 

 

 

Paylaş:

Kahveli Şekerli

administrator